טורקוסקופיה: ניתוח כריתת אונת ריאות מונחה וידאו (VATS)
סרטן ריאות נחשב לאחד מסוגי הסרטן הקטלניים ביותר ולכן לאבחון מוקדם יש חשיבות מכרעת. במקרים כאלה ניתוח כריתת אונת ריאות (טורקוסקופיה) נחשב לניתוח מציל חיים, אך מאד מורכב. אחת הגישות המקצרות את תהליך ההחלמה ומתאימות גם לחולים מבוגרים מאד הוא ניתוח בגישה זעיר פולשנית (VATS)

ניתוחי חזה וריאות: המדריך המלא - ד"ר סאוטה בראיון עם פרופ' קרסו
מי זקוק לכריתת אונת ריאה?
בדרך כלל כריתת אונה זה הטיפול העיקרי לאנשים בשלבים מוקדמים של סרטן ריאה, כשהגידול עדיין ממוקם רק בחלק אחד של איבר. במקרה זה, כריתת אונה היא הפתרון הטוב ביותר לריפוי מלא. למרבה הצער, כריתת אונה לא יכולה לסייע במקרה והסרטן התפשט לשאר אזורי הריאה ואיברים אחרים.
ניתוח כריתת אונה יכול לסייע גם למטופלים הסובלים ממגוון מחלות ריאה אחרות:
- שחפת עמידה לטיפול
- גידולים שפירים
- זיהומים פטרייתיים
- מומים מולדים
איך מבצעים את ניתוח כריתת האונה?
ישנן מספר גישות לכריתת אונה, הבחירה בשיטה מסוימת תלויה במיקום הבעיה וגודלה,ומצב הבריאות הכללי של המטופל. במשך שנים בוצע הניתוח על ידי חתך ארוך באחד הצדדים של בית החזה, פישוק הצלעות באזור כדי לראות את האזור בבירור והסרת אונה. בשנים אחרונות, בזכות התפתחויות טכנולוגיות, יותר ויותר רופאים בוחרים להשתמש בטכניקה שונה – הסרת אונה מונחית וידאו או בראשי תיבות VATS.
מהלך הניתוח VATS
הרופא המנתח מבצע שניים עד ארבעה חתכים שונים בצדו של בית החזה, אחד באורך של כ6-4 ס"מ והנוספים באורך של כסנטימטר בלבד. צינור עם מצלמת וידאו זעירה נכנס דרך אחד החתכים כדי להנחות את הכלים של המנתח. להבדיל מניתוח "פתוח" לא מתבצע חתך גדול בבית החזה ולכן תהליך ההחלמה הרבה יותר מהיר עם הרבה פחות טראומה וכאב לגוף.
ניתוח VATS מתבצע בהרדמה כללית ונמשך בין שעתיים לשלוש. בגישה זו אין צורך לפשק את הצלעות. במידה ובגישה זעיר פולשנית (VATS) מתברר שכי המצב יותר מורכב, עוברים לגישה ע"י פתיחת בית החזה.
יחד עם האונה הנגועה, במקרים של סרטן הריאה, מסיר הרופאה המנתח את בלוטת הלימפה באזור הגידול, כדי לבחון אם ישנן גרורות. במקרים רבים מתבצעת גם ביופסיה תוך ניתוחית, כדי לקבל אינדיקציה מידית לגבי הסוג המדויק של הגידול והאם מדובר ברקמה חולה או בריאה.
לאחר הסרת הגידול ונקיטת כל אמצעי הזהירות האפשריים, מוסרים הכלים הניתוחיים ומצלמת הוידאו מגוף המטופל, הרופא תופר את החתכים וחובש את האזור.
אחוזי הצלחה
מדובר בניתוח מורכב ודורש מיומנות רבה, חשוב לדעת אם הרופא המנתח בעל ניסיון מוכח בתחום ומבחינתו מדובר בסוג הטיפול המתאים ביותר בהתאם למצבו הבריאותי של המטופל. ניתוח VATS מתאים מאד במקרים בהם המטופלים כבר הגיעו לגיל מבוגר (מעל 75) מאחר וגישה זעיר פולשנית מצמצת באופן משמעותי את העומס הגופני ומקצרת את תקופת ההחלמה.
סיבוכים אפשריים
מאחר ומדובר בניתוח על אחד האיברים החשובים ביותר בגוף, ייתכנו סיבוכים, כגון:
- דימום
- זיהום
- תמט ריאה (מצב שמונע מהריאה להתמלא באוויר ומקשה על הנשימה)
- דליפת אוויר או נוזל לתוך חלל בית החזה
הסיכויים לפתח בעיות אחרי כריתת אונה תלויים במצב הבריאותי של המטופל ובגורמים נוספים. הרופא המנתח יסביר לך את הסיבוכים האפשריים וינסה למנוע אותם בכל דרך במהלך הניתוח. שיעור התמותה הממוצע בניתוחי ריאה הוא קטן מ-1%.