סימפטומים ואבחון מפרצת באבי העורקים

סימפטומים אופייניים של מפרצת

במקרים של מפרצת באורטה שבחזה, החולה יחוש, בדרך כלל, בכאבים חזקים ופועמים בחזה בלווי כאבים בגב. יתכן אף שיעול או קוצר נשימה, צרידות או אפילו קשיים בבליעה. כשהמפרצת מתרחשת בחלק הבטני של האורטה, יורגשו כאבים או תחושות של אי נוחות בבטן. כאבים אופייניים נוספים במקרה זה הם באזור הגב התחתון, הכליות, המפשעה, הישבן וברגליים. סוג הכאב יכול להיות חזק ופועם והוא יכול להיות גם חד פעמי או מתמשך, ללא קשר הכרחי לביצוע פעילות. יש מצבים שבהם המפרצת גורמת להופעת קריש דם, שחוסם את זרימת הדם לכיוון הרגליים ועשוי לגרום לכאבים בבוהן ואפילו לשינוי צבעה לכחול או שחור. אם מתפתחת דלקת, המלווה את המפרצת, תתכן עליית חום ואפילו איבוד משקל.

אבחון מפרצת

כשעולה החשד לקיום מפרצת, ניתן לאבחן מצב זה באמצעות צילום חזה, אקו לב, CT של החזה או הבטן ולעתים, אם המפרצת היא בחלק הבטני של אבי העורקים, ניתן לחוש אותה בבדיקה גופנית. גילוי המפרצת חיוני על מנת לקבוע את הפרוצדורה הטיפולית. מה שקובע את סיכויי הטיפול הם זמן הגילוי, כמו גם מצב המפרצת – מהו גודלה ובאיזה קצב היא גדלה.

כאשר הרופא יודע מהם מאפייני הקרע ומהם סיכויי ההתפוצצות, הוא יודע לערוך סדרת בדיקות לפיהן הוא מזהה את המיקום, בודק האם יש כלי דם נוספים שסובלים מאותה הבעיה, האם יש דלקת והאם הופיעו קרישי דם. לא בכל המקרים הטיפול הוא מיידי. לפי תוצאות בדיקת האולטרא-סאונד הרופא יכול להמליץ על בדיקה חוזרת כל שישה חודשים או כל שנתיים. בנוסף, לא בכל המקרים הטיפול יהיה בהכרח טיפול כירורגי.

כחלק מהבדיקות יש אפשרות שהרופא יחליט על ביצוע בדיקת CT או בדיקת MRI אם הוא זקוק לבדיקה מדוקדקת יותר, במיוחד אם נבחנת אפשרות טיפול ניתוחית. בדיקות אלו יתבצעו בדרך כלל כשצריך לדעת מהו היחס בין המפרצת לבין אברים אחרים, הסמוכים לה.

להמשך: הטיפול הניתוחי במפרצת באבי העורקים