טיפולים לא פולשניים בפרפור פרוזדורים
במקרים הקלים יותר של התופעה, ניתן לטפל בפרפור בעיקר בעזרת תרופות לוויסות דופק החולה ולדילול הדם. באופן זה נמנעים מביצוע ניתוח על הסיכונים שבו, אך גם לטיפול התרופתי יש חסרונות. הטיפול התרופתי המוצע כיום אינו מפסיק את הפרפור לחלוטין אלא רק מאט אותו. בנוסף, טיפול זה חושף את החולה לתופעות הלוואי של התרופות לדילול הדם שהוזכרו קודם ולתופעות לוואי של תרופות מאטות דופק.
בהיותה נובעת מפגם המערכת החשמלית של הלב, אפשרות נוספת לטיפול לא פולשני היא האופציה של היפוך חשמלי (טיפול המכונה "מכת חשמל"). טיפול מסוג זה גם הוא מתאים בעיקר במקרים של פרפורים קלים, אולם גם הוא אינו מבטיח לחלוטין את פתרון הבעיה והעלמות הפרפור.
אבלציה (צריבת מוקדי הפרפור) בחולה הסובל מפרפור פרוזדורים
במקרים קשים של פרפור פרוזדורים או אצל חולים שהטיפול התרופתי איננו יעיל עבורם, הפתרון הרפואי היחיד שניתן להציע הוא אבלציה של הפרפור. בתהליך ביצוע האבלציה המנתח בונה קווים של רקמת חיבור על הדופן של העלייה בלב. לרקמת חיבור (למעשה צלקת) יש מוליכות חשמלית נמוכה. כאשר מתרחש הפרפור, קרי אי הסדירות בפעילות החשמלית בלב, רקמת החיבור משמשת כמבודד וכך מפסיקה את פרפור העליות.
ניתן לבצע אבלציה לטיפול בפרפור פרוזדורים באמצעות צנתור או בניתוח. הטיפול באמצעות צנתור יעיל במקרים קלים יחסית של פרפור ומשך הפרוצדורה ארוך למדי (שעות רבות). סיכויי ההצלחה של אבלציה בצנתור יורדים מאד אם החולה סובל במשך למעלה משנה מפרפור קשה. השיטה השנייה, אבלציה בניתוח המכונה MAZE – מבוך של רקמות חיבור שהמנתח בונה, מאד מתפתחת בשנים האחרונות בארץ ובעולם. נכון להיום, שיעורי ההצלחה של האבלציה ניתוחית בעולם נעים בין 70 ל-90 אחוזים, לעתים גם במקרי פרפור קשים בהם הצריבה בצנתור אינה יעילה. במרבית מקרים, בהם החולה סובל מבעיות לב אחרות בנוסף לפרפור (כדוגמת בעיות במסתם לב או טרשת לבבית הדורשת ביצוע מעקפים), תבוצע אבלציה ניתוחית במהלך הפרוצדורה הניתוחית לה הוא נדרש כתוצאה מבעיות הלב האחרות.
יתרונות האבלציה הניתוחית בחולים ללא בעיות לב נוספות
בשנים האחרונות מתרחב הביצוע של אבלציה ניתוחית גם אצל חולים שאינם בהכרח סובלים מבעיות לב אחרות, המצריכות ניתוח בפני עצמן. ביחס לארבע קבוצות החולים שלהלן, התברר כי סיכויי ההצלחה (חזרה לקצב לב תקין) במקרה של ביצוע אבלציה ניתוחית גבוהים הרבה יותר מאשר במקרה של ביצוע אבלציה בצנתור:
- חולים הסובלים מפרפור פרוזדורים קשה בפרק זמן של שנה ומעלה.
- חולים בני שבעים או יותר.
- חולים שעדיין סובלים מפרפור פרוזדורים לאחר ביצוע אבלציה בצנתור.
- חולים שעברו בעבר ניתוח לתיקון או החלפה של מסתם לבבי.
סיכויי ההצלחה של תיקון הפרפור באמצעות אבלציה ניתוחית בארץ עומדים על כ-85% גם אצל הסובלים מפרפורים קשים.
כאשר האבלציה הניתוחית אינה חלק מניתוח לב מסיבה אחרת, נהוג לבצע אותה דרך חתך קטן מתחת לשד הימני של המנותח. כך, יתרונותיה החשובים של האבלציה הניתוחית משתלבים במידה גבוהה של אסתטיות ויזואלית, תקופת התאוששות קצרה יותר (שחרור אחרי כ-3 ימים) והפחתה של הכאבים כתוצאה מהניתוח. לאחר ניתוח מוצלח, החולה יכול לשוב לשגרת חיים רגילה ללא כל טיפול תרופתי הקשור לפרפור פרוזדורים.