ניתוח לב פתוח

רקע

ניתוח לב פתוח (Open Heart Surgery) הוא שם כולל לניתוחי לב שבהם פעילות הלב של המנותח מופסקת לצורך ביצוע ההליך הניתוחי בלב ומערכת הדם של המנותח נפתחת ומחוברת למכונת לב-ריאה. במקרים רבים מבוצעת בהליך ניתוחי כזה פתיחה של בית החזה על ידי חתך של כ-20 ס"מ בעצם החזה וחשיפה של הלב. במקרים אחרים בהם הדבר אפשרי, טכניקות כירורגיות חדישות בתחום ניתוחי הלב מאפשרות לבצע ניתוח לב בלי פתיחה של בית החזה, אלא על ידי פתיחת חתך מהצד (חתך צידי) בדופן בית החזה או פתחים בין הצלעות. בכל מקרה, זהו ניתוח מורכב ולכן הוא מתבצע על ידי מנתחי לב המתמחים בתהליך.

בשפה העממית מזוהה ניתוח לב פתוח פעמים רבות עם ביצוע של ניתוח מעקפים (Coronary Artery Bypass Grafting – CABG) בשל מורכבותו של סוג ניתוח זה. עם זאת, גם ניתוחי החלפה ותיקון מסתמים, ניתוחים לתיקון מומים מולדים בלב, ניתוחי אבי העורקים (אאורטה – Aorta) ואחרים עשויים להתבצע בטכניקה של ניתוח לב פתוח. הטכניקה הניתוחית האלטרנטיבית היא ניתוח לב סגור או ניתוח בלב פועם, שבה לב המנותח ממשיך לפעום תוך כדי הפרוצדורה הניתוחית והטיפול בו, ללא חיבור למכונת לב-ריאה.

מהלך הניתוח

כאמור, במהלך הניתוח החולה מחובר למכונת לב-ריאה, תהליך המאפשר את עצירת פעילות הלב. עצירה זו מאפשרת למנתח לעבוד בצורה נוחה ומדויקת יותר. מכונת לב-ריאה כשמה כן היא, תפקידה הוא למלא את מקומם של הלב והריאות בהזרמת דם וחמצן לאיברים השונים בגוף, ובעצם לאפשר ללב לנוח מפעילותו. למכונה ישנם שני חיבורים עיקריים. חיבור אחד לוורידים הנבובים, מיועד לאיסוף דם בלתי מחומצן מהמחזור הורידי לפני כניסתו לעלייה הימנית של הלב. משם הדם מנוקז למיכל איסוף ומועבר ממנו למחמצן המהווה ריאה מלאכותית. במחמצן מתבצעת פעולת החמצון, כלומר, חמצן עובר בדיפוזיה לדם אילו ופחמן דו חמצני מפונה מהדם. החיבור השני הוא אל אבי העורקים, והוא מיועד להזרים את הדם המחומצן חזרה אל מחזור הדם העורקי ובאמצעותו אל כל הגוף.

לפני הפעלת המכונה, יש צורך במתן תרופות מעכבות קרישה (על בסיס של הפרין). מטרת פעולה זו היא למנוע את הקרשות הדם בעת המגע עם המכונה. הפסקת פעילות הלב נעשית באופן הדרגתי עד לעצירתו המלאה. בהתחלה מבוצע קירור של הדם על ידי המכונה לצורך הורדת קצב חילוף החומרים בגוף וקצב הלב מבלי לגרום נזק לשריר הלב. בהמשך עוצרים את הזרמת הדם ללב ומפסיקים את פעולתו על ידי שימוש בתמיסת קרדיופלגיה.

לאחר הפסקת פעילות הלב מתחיל השלב העיקרי בניתוח. בשלב זה המנתחים מבצעים את התיקון או הפרוצדורה הדרושים בלב, בין אם מדובר על ניתוח מעקפים, תיקון או החלפת מסתמים, תיקון או החלפה של אבי העורקים או תיקון מומים מולדים בלב. מכונת הלב-ריאה פועלת לאורך כל הניתוח כל עוד הלב משותק והיא אחראית על ניטור טמפרטורת הדם, לחץ הדם, הזרימה והחמצון ומאפשרת מתן תרופות ומנות דם לפי הצורך ולפי שלבי הניתוח השונים.

סיום הניתוח

בסיום הניתוח יש להחזיר את הלב לפעילות תקינה, פעולה שגם היא מתבצעת באופן הדרגתי. בשלב הראשון מתחילים בחימום איטי של הדם עד לחזרתו לטמפרטורת הגוף התקינה. לאחר מכן מחדשים את הזרמת הדם אל שריר הלב. לבסוף, לאחר שמוודאים כי הלב חזר לפעום כראוי, מנתקים אותו בהדרגתיות מהמכונה. בשלב זה ניתן לסגור את החתך או החתכים שדרכם בוצע הניתוח.

בסיום הניתוח ניתן טיפול על ידי תרופה בשם פרוטאמין. תרופה זו מיועדת לסתירה של ההפרין והשבת תפקודי הקרישה של הדם לפעילות תקינה. כעת החולה מועבר להשגחה ואחר כך לאשפוז. משך האשפוז תלוי בסוג הניתוח ויכול לנוע ממספר ימים ועד מספר שבועות.

הכותב: פרופ' אהוד רענני הינו מנהל מרכז הלב, חזה וכלי דם בבית החולים, תל השומר

פרופ' רענני הקים את היחידה לניתוחי אבי העורקים במרכז הרפואי רבין. משנת 2004 פרופ' רענני מנהל את המערך לניתוחי לב במרכז הרפואי שיבא בתל השומר.

פרופסור רענני נבחר שנים ברציפות לרשימת מנתחי לב חזה הטובים ביותר על פי מגזין פורבס – Forbes.

לפרטים נוספים ולתיאום ייעוץ או טיפול פרטי יש למלא את הטופס

השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם​