באבי העורקים, העורק הגדול ביותר בגוף, עלולות להתפתח, לעתים באופן הדרגתי ולעתים באופן פתאומי, מספר מחלות אשר מצריכות טיפול כירורגי מיומן ומיידי. מחלות אבי העורקים כוללות מפרצת (אניוריזמה), ביתור (דיסקציה) או קרע חיצוני ודימום.
אבי העורקים (אאורטה) הנו העורק הראשי שיוצא מהלב ומספק דם לכל חלקי הגוף. הוא מחולק לשלשה חלקים – החלק העולה, שנמצא בחזה, קשת האורטה, שנמצאת גם היא בחזה, והחלק היורד, שמתחיל בחזה וממשיך לבטן. החלק העולה והקשת מספקים דם לחלק הגוף העליון, כולל המוח – והחלק היורד מספק דם לפלג הגוף התחתון, כולל חוט השדרה והרגליים. באדם מבוגר, באופן נורמלי, קוטרו הממוצע של אבי העורקים הוא בין 3 ל-4 ס"מ. במצבים מסוימים העורק מתרחב וכאשר ההתרחבות משמעותית (כ-1 ס"מ), מצב זה מכונה מפרצת או אנוריזמה.
הגורמים להיווצרות מפרצת באבי העורקים
הנטייה של התרחבות אבי העורקים קשורה במחלות מולדות של רקמת חיבור, כגון תסמונת מרפאן, או למצבים נרכשים, כמו יתר לחץ דם כרוני, עישון כבד, שומנים בדם וכל מצב אחר שמחיש טרשת עורקים. כאשר אבי העורקים מתרחב, הדופן שלו הופכת להיות דקה יותר וקיימת סכנה לקרע ולדימום מסיבי.
אצל חלק ניכר מהאנשים הסובלים ממפרצת, התופעה מתגלית בבדיקות מוקדמות. במקרה כזה, החולה נמצא במעקב רציף של מרפאה כירורגית אאורטלית וכאשר האורטה מגיעה לקוטר של 5 ס"מ (במקרים מסוימים יש צורך בהתערבות אף בקוטר קטן יותר) מבצעים ניתוח להחלפת קטע האורטה החולה. באזור האורטה היורדת, לפעמים קיימת גם אפשרות לטפל במחלה בעזרת תומך פנימי באבי העורקים.
בחלק מהמקרים לא ניתן לדעת מראש על קיומה של המפרצת והחולה מגיע לטיפול רק לאחר שכבר קיים דימום מהמפרצת. מצבים אלו מסוכנים ביותר וכאשר הם מתרחשים החולים מובלים לניתוח דחוף אשר בחלק מהמקרים מאפשר להצילם.
לגבי המקרים שבהם חולה אובחן כסובל ממפרצת באבי העורקים יש לטפל בגורמי הסיכון הרלוונטיים, כלומר איזון לחץ דם, הפסקת עישון, איזון שומני הדם ועוד. גם במקרים בהם קיימת נטייה תורשתית להתפתחות מפרצת, יש לאזן את לחץ דם באופן קפדני.