אוטם שריר הלב בגיל צעיר
אוטם שריר הלב הינו מחלה ששכיחותה עולה עם גיל האוכלוסייה, ותוקפת לרוב חולים בני 50 ומעלה. מרבית העבודות שבדקו את השכיחות והמאפיינים של אוטם בגיל הצעיר, הגדירו אוטמים אלו כאוטמים הקורים בבני 50 ומטה. בסדרות שפורסמו בשני העשורים האחרונים, חולים צעירים (בני פחות מ-50 שנים) היוו כ- 10% מכלל חולי האוטם, ובסדרות מסוימות שעור זה הגיע עד 15%.
מה התמונה באוכלוסיה הישראלית?
מדי שנתיים נערך במחלקות הקרדיולוגיות בכל בתי החולים בארץ סקר לאומי, שייעודו העיקרי הוא שיקוף תמונת המצב של אירועי הלב בישראל. בשני הסקרים שבוצעו לאחרונה נכללו כ-4000 חולים עם אוטם חד בשריר הלב. כ-9% מהחולים היו בני 45 שנים או פחות. בדומה למתואר בספרות, עישון (70%) ורקע משפחתי (45%) היו גורמי הסיכון הבולטים ביותר ושכיחותם הייתה גבוה בהרבה מבאוכלוסיית החולים המבוגרים יותר. גם שיעור החולים הצעירים עם השמנת יתר ועם ערכי HDL נמוכים היה גבוה יותר בקרב החולים הצעירים. שוב, בדומה לידוע בספרות, הן שיעור התמותה במהלך האשפוז והן במעקב של שנה היה נמוך בקרב החולים הצעירים הן במונחים מוחלטים והן בהשוואה לחולים המבוגרים יותר. לעומת זאת, שיעור האירועים החוזרים ושיעור האשפוזים החוזרים היה דומה בשתי קבוצות הגיל.
סיבות לאוטם שריר הלב בגיל צעיר
בדומה לידוע לגבי אוטמים בגיל המבוגר, גם בקרב חולים עם אוטם בגיל צעיר, מחלה טרשתית כלילית (בעורקי הלב) מהווה את הסיבה הראשונית במרבית המקרים. יחד עם זאת בניגוד לאוטמים בגיל המבוגר, בהם סיבות לא טרשתיות לאוטם הינן נדירות ביותר, הרי שבקרב חולים צעירים, בכ- 20-25% מהמקרים הסיבה לאוטם אינה טרשת קלאסית. בין הסיבות הלא טרשתיות לאוטם בגיל הצעיר, ניתן לכלול מצבי קרישתיות יתר ובכלל זה שימוש בגלולות למניעת הריון, והיווצרות קריש דם בעורקי הלב כתוצאה מכך. בין הסיבות הנדירות לאוטם בגיל הצעיר ניתן למנות גם דסקציה (קרע פנימי) בעורקי הלב, וכתוצאה מכך יצירת קריש תוך כלילי, מצב הקורה בעיקר בנשים ובעיקר בתקופה סביב הלידה. גורם נוסף, שחשוב להזכיר בהקשר של התהוות אוטמים בגיל צעיר, הינו שימוש בסמים ובעיקר בקוקאין.