מה הוא פרפור פרוזדורים ולמה צריך לטפל בו?
פרפור פרוזדורים הוא הפרעת קצב הלב הנגרמת על ידי מספר רב של מעגלים חשמליים בפרוזדורים. מעגלים אלו גורמים להתכווצויות בלתי סדירות של החדרים וחוסר התכווצות יעילה של הפרוזדורים. חוסר התכווצות עלייתית גורם להיווצרות קרישי דם בפרוזדורים המובילה לתסחיפים מוחים, חולים אלו נזקקים למתן קומדין לדילול הדם. תפוקת הלב יורדת, והפרפור גורם להרגשת אי נוחות ופחד אצל החולים. פרפור פרוזדורים מהווה גורם סיכון משמעותי לתחלואה ותמותה. במספר גדול של עבודות הוכח שפרפור פרוזדורים, כגורם בלתי תלוי, מעלה את שיעור אירועי המוח עד מאות אחוזים ומכפיל את התמותה. חולים עם מחלות לב שונות סובלים בחלקם גם מפרפרור פרוזדורים.
ניתוח MAZE
ניתן לטפל בפרפור פרוזדורים על ידי תרופות או צינתור. במידה וטיפולים אלו לא מצליחים קיימות אופציות כירורגיות. השיטה הניתוחית לטיפול בפרפור פרוזדורים פותחה בסוף שנות השמונים ונקראת MAZE (מבוך). לפי שיטה זו נעשים מספר חתכים במקומות מסוימים בפרוזדור הימני והשמאלי שנתפרים וגורמים כחודשיים אחרי הניתוח להופעת רקמת חיבור (צלקת) לאורך קווי החתכים בצורת מבוך. עקב כך, מעגלים חשמליים לא סדירים בפרוזדורים מופסקים כי התנגדות חשמלית של רקמת החיבור גבוהה, וגירוים מהקוצב העליתי (sino-atrial node) מועברים בין פסי הצלקת לחדרים, ועל-ידי כך משחזרים קצב לב סדיר, קצב סינוס. ניתוח MAZE מצליח להפסיק פרפור פרוזדורים בכ-90% מהמקרים ויותר. החיסרון של הניתוח הוא במורכבותו ולכן לא זכה לפופולריות גבוהה בקרב מנתחי הלב בעולם.בשנים האחרונות פותחו שיטות ניתוח מוגבלות ופשוטות יותר על עיקרון ה MAZE. פותח ציוד רפואי המאפשר לבצע ניתוח ולקבל קווי רקמת חיבור על ידי הקפאת הרקמה בעזרת חנקן נוזלי, צריבה עם גלי רדיו radiofrequency ואמצעים אחרים.
לפי המלצות הקרדיולוגים ומנתחי לב היום, יש צורך בהוספת טיפול כירורגי לפירפור פרוזדורים בזמן ניתוח לב פתוח "שגרתי" במידה והחולה סובל מפרפור פרוזדורים.
שיטת הניתוח המקובלת כיום משלבת את ניתוח MAZE הקלאסי, הנותן את שיעור ההצלחה הגבוה ביותר תוך שילוב הקפאה בחנקן נוזלי וצריבה בגלי רדיו. שילוב זה מאפשר ניתוח יעיל יותר ובטוח לחולה. בחדר הניתוח באסותא קיים הציוד הטוב ביותר בעולם בתחום זה והוא מאפשר לכל חולה המגיע לניתוח לב פתוח וסובל בנוסף מפרפור פרוזדורים קבוע או התקפי לשלב את הפרוצדורה. ביצוע של פעולה זאת בניתוח לב פתוח תעזור לחלק גדול מהחולים להימנע מתסחיפים מוחים, מטיפול ב-Coumadin ותעלה תפוקת הלב אחרי הניתוח.
חולה שמגיע בזמן לניתוח ולא מאוחר מדי מבחינה רפואית, חוזר לחיים רגילים ולשגרה לאחר תקופת ההחלמה, כולל לפעילות גופנית ללא מגבלות, לספורט, נסיעות לחו"ל ולשגרה מלאה.
החולה יהיה במעקב לטווח ארוך אצל הקרדיולוגים ממרפאת קרדיוהיל ויוכל להתייעץ באופן פרטני על פי הצורך.