לטפל בגורמי הסיכון
נשים סוכרתיות וכאלו שסובלות מיתר לחץ דם צריכות להיות עם "יד על הדופק": לבקר בקביעות אצל רופא המשפחה ובמידת הצורך גם אצל קרדיולוג, ליטול את התרופות הדרושות ולהקפיד שהן יהיו מאוזנות ובתוך הנורמה. הסיכון שלהן מעט גדול יותר, בייחוד מגיל המעבר וצפונה – חשוב לטפל באגרסיביות בגורמי הסיכון.
חוץ מגלי חום וחוכמת חיים, גיל המעבר מזמן לנשים רבות גם עלייה בשומני הדם. זה תהליך טבעי – אך כזה שמעלה את הסיכון למחלות לב וכלי דם. קודם כל צריך לאבחן ולבדוק אותו (בדיקת דם פשוטה בקופת חולים), ואם הוא קיים – ניתן לטפל בו בקלות (באמצעות סטטינים).
להכיר את הסימפטומים
מחקרים שנערכו על התקפי לב אצל נשים, גילו שהעיכוב בפינוי לבית החולים, נבע מכך שרבות ציפו ללחץ או כאבים בחזה. הסימפטומים שחוו כלל לא הדליקו אצלם נורה אדומה, שייתכן ומדובר באירוע לבבי. סקר שנערך בארץ העלה כי 77% מהציבור לא שמע מעולם על "התקף לב נשי", וכלל לא יודע מה מאפיין אותו. מחקר שבדק מטופלות, שקראו ולמדו להכיר את הסימפטומים הייחודיים להתקף לב אצל נשים (שהם הרבה יותר רחבים ומגוונים משל הגברים) – הוכיח שהיכולת שלהן לזהות התקף לב עלתה באופן דרמטי.
להזמין אמבולנס מייד
גברים מגיעים לבית החולים מהר יותר. בסקר של האיגוד הקרדיולוגי הישראלי נמצא כי גברים מזעיקים עזרה בממוצע כשעה ו-50 דקות מרגע הופעת הסימפטומים – לעומת נשים, שפונות לעזרה שעתיים ו-5 דקות מתחילת התסמינים. הסקר העלה עוד כי אפילו בבית החולים, הזמן שלוקח לנשים עד שהן מצונתרות ומקבלות תרופה לפתיחת העורק הסתום ארוך יותר ב-10 דקות בממוצע מגברים.
בהתקף לב כל דקה היא קריטית, ולכן חשוב להגיע לטיפול כמה שיותר מהר. אצל גברים, הלחץ בחזה גורם לנשותיהם, פעמים רבות, להבהיל אותם לטיפול דחוף. ואילו אצל נשים, התסמינים הם הרבה יותר כלליים ולא בהכרח כוללים לחץ בחזה – הגברים לא תמיד מודעים לכך שייתכן ומדובר באוטם.
על פי נתוני האיגוד, משך הזמן הכולל שלוקח למטופל הישראלי הממוצע מרגע הופעת המיחושים ועד להשכבתו על שולחן הצנתורים ופתיחת העורקים החסומים שלו, עומד על 3 שעות ורבע בממוצע (כשיש כאלו שמגיעים אף ל-5 שעות וחצי). כל שנייה שתופחת מהזמן הזה, משמעותה – עוד שריר לב שיחיה, עוד חיים שיינצלו.