מעדיפים לתקן אם אפשר
כפי שגורסת המימרה המפורסמת "אם זה לא שבור – אל תתקן זאת" (או באופן דומה: "לא מחליפים סוסים בעלייה"). לפיכך, ובאופן הגיוני, תמיד מעדיפים מנתחי הלב לתקן את המסתם החולה אם הדבר אפשרי.
כך, למשל, אם אחד מעלי המסתם התעבה וצמח לגודל גדול מדי (שבגללו המסתם כולו לא נסגר כראוי וגורם לדליפת דם אחורה) – הרבה פעמים ניתן יהיה בניתוח לכרות בעדינות את החלק המיותר, "להדק" את העלה היטב אל המסתם ולהוסיף טבעת כדי לייצב ולקבע את התיקון. הבעיה נפתרה – והחולה נותר עם המסתם שלו.
אבל לא תמיד זה כל כך פשוט, ולפעמים המסתם הוא במצב כזה שאין שום אפשרות מעשית לתקן אותו בחדר הניתוחים – אפילו באמצעות כלי הניתוח המשוכללים והמתקדמים שעומדים כיום לרשות המנתחים. במצב כזה, כדי לפתור את הבעיה, יש להחליף את המסתם הפגום – במסתם תקין.
צריך לבחור סוג מסתם לפני הניתוח
ישנם מצבים שבהם המנתח יוכל לומר למטופל עוד לפני הניתוח, על סמך בדיקת האקו שלו ונסיונו, כי רבים הסיכויים שלא ניתן יהיה לתקנו – וסביר להניח שתידרש החלפתו. במקרים אחרים תתקבל על כך החלטה רק ב"זמן אמת" בחדר הניתוחים עצמו – לאחר שהמנתח יראה את המסתם ואת בעיותיו במו עיניו.
בכל מקרה, המטופל צריך לבחור מבעוד מועד באיזה מסתם הוא מעוניין: ביולוגי או מכאני. ההחלטה נעשיית, כמובן, בשיתוף ובהתייעצות עם הרופא – אך בסופו של דבר היא החלטה של המטופל עצמו.
מה ההבדל הגדול ביניהם, בעצם? מסתם ביולוגי הוא מסתם שנקצר מפרה או חזיר (אין כל בעיה הלכתית עם השתלת מסתם חזיר ביהודים, והדבר אושר על ידי רבנים) או כזה שהגיע מתרומת איברים אנושית. מסתם מכאני, לעומתו, הוא רכיב מלאכותי שיוצר במפעל, ועשוי מטיטניום.
יתרונות וחסרונות המסתם המכאני
למסתם המכאני יש מצד אחד תוחלת חיים מכאנית בלתי מוגבלת (בניסויי מעבדה הצליחו להגיע ל-300 שנות פעילות רציפה שלו), אולם מנגד הוא דורש תחזוקה רבה ובפועל עלולות להיווצר בעיות הנובעות מבעיה באיזון נוגדי הקרישה שהחולה נוטל ועקב כך סיבוכים.
מכיוון שהוא מעלה את הסיכון לליקויי קרישה תסחיפיים (שעלולים לגרום לדברים לא סימפטיים, כמו שבץ מוח חסימתי), המטופל נדרש ליטול נוגדי קרישה (בדרך כלל: קומדין) לכל החיים וכן לערוך בדיקת קרישה מדי שבוע.
זו הסיבה שמסתם מכאני מתאים למטופלים שיש להם היענות גבוהה לטיפול (כאלו שתמיד לוקחים בזמן את הכדורים שהרופא נותן להם), שלוקחים אחריות על בריאותם וגופם, ומוכנים לקחת על עצמם את ההתחייבות להתעסקות הזו באופן יומיומי לכל החיים.
בדרך כלל, לפיכך, מושתל מסתם מלאכותי למטופלים צעירים, עד גיל 60, שיוכלו להתמודד עם התחזוקה הגבוהה שהמסתם דורש.
יתרונות וחסרונות המסתם הביולוגי
לעומת זאת, שימוש במסתם הביולוגי אינו דורש נטילת נוגדי קרישה (כך שזה הרבה יותר קל למטופל, וכאילו עובד על "טייס אוטומטי"), אולם מנגד, תוחלת החיים שלו מוגבלת, והוא צפוי להחזיק מעמד כ-10-15 שנים בלבד.
השתלת מסתם כזה נחשבת ל"קלאסית" אצל מטופלים בני 60-65 ויותר (משום שבתום חיי המסתם, כ-15 שנים לאחר הפעולה, הם יהיו בני 80) וכן לחולים שההיענות שלהם לטיפול נמוכה (לעתים שוכחים לקחת את התרופות שהרופא רשם להם) או מטופלים צעירים ופעילים בעלי אורח חיים שלא מתאים לטיפול יומיומי בנוגדי קרישה (כמו ספורטאים או כאלו שעוסקים בספורט אתגרי).